Сватбени обичаи при ромите

МОМИНСКИЯТ ЧЕИЗ

            Приготвянето на моминския чеиз при някои ромски групи става в различен пероид от живота на девойката. Майката и дъщерята при „тракийските” калайджии тъкат заедно черги и китеници. Приготвят още завивки, постелки и юргани. Тъй като при сватбата се спазва старата практика най-близките да се даряват с ризи, то и те са част от чеиза. Булката някога е била длъжна да изтъче като сватбен дар риза за свекървата. Но в повечето случаи тя се поръчва на някоя българка за изработка и се заплаща с пари, коета я прави още по-ценна.

            При чеиза, както и при всичко друго в сватбените ритуали, има показност. Той трябва да бъде видян от всички гости. Ромите в Сливен го нареждат още в четвъртък в дома на момичето, за да могат идващите да го разгледат добре. Чак в събота от мъжка страна идват с три каруци да го вземат. Първата каруца е за едрите дрехи – черги, одеала, юргани. Конят на тази каруца е покрит с килим, а на него седи най-малкото дете от женската рода, което е „продало” чеиза. При чеиза булката слага и подаръците за момчето и неговите роднини.

            При ромите в Старозагорско чеизът („чевизи”) се показва в петък вечер, като това става в дома на младоженеца. Преди това той е докаран там от къщата на момичето. Това се случва същия ден сутринта. Обикновено реденето на чеиза се възлага на жена, която е опитна в това, защото е много важно влизащите да видят най-хубавите и скъпи дрехи при гостуването, за да бъде похвалена булката.

            Фичерите разнасят на дълги прътове даровете от дрехи, които свекървата е приготвила за снахата, за да ги види цялата махала.Това важи и за майката на момичето, която по същия начин изнася на показ дрехите, които ще дари на зетя си.

Местни традиции и обичаи

Анкета

Подкрепяте ли инициативите за деца на Общинска библиотека Искра"

Гласувай Резултати