Местни традиции и обичаи

Сватбени обичаи при различните етноси в Казанлъшкия край

Сватбата! Моментът със сакрален характер, така важен за всеки човек. Момент, в който две сърца се вплитат в едно, два живота тръгват да текат заедно, двама души поемат отговорността да продължат живота на родовете си, да създадат свои рожби, които да унаследят техните надежди и копнежи, да запазят семейните традиции и тези на рода, етноса, народа. За да пребъде човешкият род и животът да се утвърждава. Сватбата - извор на живот!

Има особена сила в празничната обредност на сватбата . Българи, каракачани, цигани, турци и помаци, евреи и арменци...Всички хора, представители на тези етноси, чрез сватбата сякаш искат да покажат своето дълбоко почтително отношение към продължаването на рода и живота. Не случайно сватбена обредност е най-пищната, най-продължителната, най-празнична и най-запомняща се.

Векове наред на сватбата се е отделяло особено внимание като ритуал. Векове наред и днес двете семейства – на момичето/девойката и на момъка, наричани „младоженци”, се готвят дълго и сякаш се надпреварват кой ще се отнесе по-сериозно чрез многочислени гости, щедри дарове и богати на събитийност празнични дни. Сериозна работа е това сватбата!

Сватбени обичаи при българите

 

Сватбени обичаи при арменците

 

Сватбени обичаи при българомохамеданите

 

Сватбени обичаи при евреите

 

Сватбени обичаи при каракачаните

 

Сватбени обичаи при ромите

 

Сватбени обичаи при турския етнос

Местни традиции и обичаи

Анкета

Подкрепяте ли инициативите за деца на Общинска библиотека Искра"

Гласувай Резултати