Сватбени обичаи при българите

РЪЧАУШКА

Марияна Ибришимова-Петрова, изследовател на село Шипка, пише:

„На третата неделя след венчавката свекървата завежда булката и младоженеца на църква, да „литургисват”. Едва след това те вече имат право да ходят свободно на църква.

„Рачевушката неделя” – това е неделята на кума, две седмици преди „сирни заговезни”. В тази „неделя” (в см. – седмица) се носят на кума различни ястия, два големи хляба (симитени, намазани с яйце и поръсени със сусам) и пита. Обезателно печени свински ребра, кокошко или месо на яхния, пилаф, заклана и очистена кокошка, вино, ракия. Кумът също приготвя ястия. Събират се близки и от двете страни и се веселят до късно през нощта. Кумата също приготвя подаръци за кумицата си – пари, пита, орехи, ошав.”

В с. Ясеново този обичай се нарича ръчаушка (чаушка или каниска) и е запомнен от стари времена и за разлика от други обичаи не е прекъсвал и до сега. И днес кумците носят ръчаушка на кумовете си. Не се знае от къде идва името на този обичай. Ръчаушка кумците носят от Ивановден до Сирни заговезни. Кумците се готвят за ръчаушка дълго време. Правят го уж тайно, но сторват хабер на кумовете си. Основното ястие са сърмите. От десертите – сутлаш (мляко с ориз), кадаиф и много рядко сладка баница. Носят обезателно печен пуяк и в много случаи сурова кокошка. Характерно за с. Ясеново е носенето на свински бут. Винаги в приноса присъства погачата и баницата – вита или къдрена.

Когато кумовете научат, че ще имат ръчаушка си поканват гости, най- вече родата. Те също се приготвят за събитието - точат баници, приготвят най- различни гозби . При влизането на кумците поставят приноса на софрата и започват да го предават нататък, като се започва от стария кум. Даряват го с риза и му пожелават дълголетие, а той им отвръща са пожелание за благополучие и богатство. След това се подават ястията на кумата, като за всяко ястие кумицата си има наричане. Например: „Баница сладка, медена… да е сладък живота.”

След предаването на приноса кумовете сторват място на кумците и гостите и се слага вечерята.

Ръчаушката в с. Ясеново има два характерни ритуала: надпиването с кумово вино и игрането на кумовете хора. Кумовете хора започват с ръченица, която заиграва първо кумът и после се включват другите. След това той сяда в средата на стаята, а останалите играят.

Канените гости идват обикновено преди кумците и с подмятания и втурвания да посрещат и помагат за приносите предават весел, хумористичен характер.

На ръчаушката обикновено се кани някой местен музикант – гайдар, кавалджия или гъдулар, който да поддържа веселбите. Но освен свирнята на ръчаушка се пеят най- различни песни, например като тази:

 

Пуканил ми е кум Богдан

девет кумици на прошка,

на прошка на ръчаушка.

На всяка кумица ариза

пу идно сукно мораву,

пу идна жълта жълтица.

На кумица Донка ариза

идно ми сукно алену,

алену ем купринену.

Сички ядът и пият,

кумица Донка ни яде,

ни яде Донка, ни пие.

Богдан на Донка думаши:

кумице Донке най-млада,

най-млада и най-убава,

защо ни ядеш, ни пиеш?

Дали тий гозбъ неугоднъ?

Или тий сукно възтясну?

Донка на Богдан продумъ:

Куме ле, куме Богдане,

нас ние е, куме, адетъ

кумът навънкъ дъ излезни,

на ръце да му пулея,

тугас си прошкъ дъ вземъ.

Богдан навънка излези,

кумица Донка убава

не му на ръце пулалъ,

ниту пък прошкъ вземалъ,

най си на Богдан продума:

Куме ле, куме Богдане,

яж куме, недуяждай си,

пий, куме, недопийвай си,

че ти се кумиците заканят

да те напуят, упуят,

тежку имани уграбят.

 

Гостуването  продължава до зори. На тръгване кумците целуват ръце на кумовете си, а последните им връщат съдинките, като във всяка оставят по малко от ястията, които са били в тях.

Местни традиции и обичаи

Анкета

Подкрепяте ли инициативите за деца на Общинска библиотека Искра"

Гласувай Резултати