Новини

Европейски дни на наследството

Европейски дни на наследството

 Росица Ангелова е родена в град Перник. Завършва Държавен библиотекарски институт - гр. София и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" - българска филология. Работи като главен библиотекар и завеждащ отдел "Комплектуване и каталози" в Регионална библиотека "Св. Минков" гр. Перник. Член е на СБП.
Автор на поетичните книги: "Неизбежни души", "Тревожна тишина", "Преди да отлети звънът камбанен" - репликираща поезия в съавторство с поета Томи Тодоров, "Затворих тъмното отвън", "Една ябълка разстояние", "Морфология на въртенето". Стиховете ѝ са превеждани на руски и албански език в сборниците "Духовные мосты" (1998 г.) и "Stili97" - Скопие (2006 г.).
Литературни награди:
Лауреат от националния конкурс за поезия на името на Дора Габе (1998 г.)
Награда за млада българска поезия - "Владимир Башев" (1999 г.) за първата си поетична книга "Неизбежни души"
Второ място в националния конкурс "И ние сме деца на майката Земя" на читалище "Христо Смирненски" (2005 г.)
Първо място в националния конкурс "Пролет моя" на името на Никола Вапцаров (2006 г.)
Лауреат на националния поетически конкурс "Христо Фотев" - Бургас (2006 г.) и др.
"Морфология на въртенето" е различната книга на Росица Ангелова. Виолета Христова. "Без да знам подробности и детайли, струва ми се, че за да стигне до тези текстове, Роси е преминала през някакъв свой вътрешен катарзис и голяма част от предишните ѝ житейски постановки сякаш са изведени до различни нива на осмисленост. В тази книга Росица Ангелова поглежда живота през своя вътрешен микроскоп и се фокусира върху вселенски закони, които движат битието на капката, на чувството, на хората, на земните стихии и звездите, закони, с които сме свързани в една неразривна цялост.
В петте цикъла на книгата тече мощна женска енергия, жената тук е откривател на подземната си същност, на диворастящата си душа, а най-важната ѝ мисия е да твори вътрешните и външните светове, да омесва и да омекотява.
Това са стихотворения с различен пулс и архитектоника - някои са се разлели широко като словесни реки, в които плуваш и се удивляваш на въображението на автора им, а други са сдържани, премерени, лаконични, казват и никак не прекаляват с детайли. Всички форми на въртенето са всъщност живота в неговата постоянна променливост, в неговата флуидност и некатегоричност."-Виолета Христова. "

Новини

Анкета

Подкрепяте ли инициативите за деца на Общинска библиотека Искра"

Гласувай Резултати