Новини

ОБ Искра представя: Истинската история на Христина Морфова от Румяна Лечева

ОБ Искра представя: Истинската история на Христина Морфова от Румяна Лечева

Документалният разказ на Румяна Лечева, събран в 500 страници, е една своеобразна епитафия. Той проследява детството на певицата в Стара Загора, годините й в Първа девическа гимназия в София, студентските й години, когато се запознава с пианистката Людмила Прокопова, нейна корепетиторка и първа приятелка до края на живота й, блестящите гастроли по европейските сцени. Това изследване за първи път не подминава и голямата й любов с д-р Любен Лукаш, брат на генерал Константин Лукаш, убит от Народния съд и станал причина двамата да се превърнат за дълго във фигури на мълчанието. Велико Търново също е част от историята за голямата певица, тук е родена майка и, както и тук е имала поредица от концерти.
В книгата за първи път са публикувани и неизвестни документи, снимки и писма от живота на първата българска оперна певица, завоювала слава по европейските сцени в началото на 20-ти век. Сред тях са спомените на една от любимите й ученички – проф. Райна Михайлова, и писма, съхранени в архива на съпруга й – Любен Лукаш.
Румяна Лечева посрещава близо 7 години в изучаване живота на своята героиня, за да разкрие нейната истинска история  тя е използвала  над 50 интервюта с известни личности, свързани с живота й. За първи път спомени, свързани с певицата, разказват проф. Райна Кабаиванска, възпитаничка на проф. Людмила Прокопов,  и проф. Аксиния Джурова.
Преди българските читатели с „Истинската история на Христина Морфова“ първи се запознаха меломаните на премиерата на книгата в Българския културен център в Прага и в Българския културно-информационен център „Витгенщайн” във Виена. Румяна Лечева е автор и на сценария на документален филм за прочутата певица. В началото на октомври книгата е имала премиера в Москва. В България книгата е представяна в Стара Загора, София и Карлово.

 

Новини

Анкета

Подкрепяте ли инициативите за деца на Общинска библиотека Искра"

Гласувай Резултати