Бележити дати и събития

Декември

Декември

01. Световен ден за борба срещу СПИН. Отбелязва се от 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация.

Празник на Военномедицинската академия в София. На 1 декември 1891 г. със Заповед 439 на военния министър е учредена Софийска обща гарнизонна болница. За първи началник е назначен д-р Георги Золотович. През 1954 г. се създава Научноизследователски военномедицински институт. На 12 август 1960 г. с Постановление 196 на Министерския съвет се създава Висш военно медицински институт (ВВМИ). На 7 април 1989г. с Указ 546 на Държавния съвет се създава Военно медицинска академия към Министерството на отбраната. ВМА развива три основни дейности: научна, учебна и диагностично-лечебна.

02. Международен ден за отмяна на робството. Отбелязва се по решение на Общото събрание на ООН в деня на приемането през 1949 г. на Конвенцията за преследване на търговията с хора.
Празник на Служба “Сигурност - Военна полиция и Военно контраразузнаване”. Обявен е със заповед на министъра на отбраната от декември 2000 г.

03. Международен ден на хората с увреждания. Отбелязва се от 1992 г. по решение на ООН.
Международен ден за борба с пестицидите. Отбелязва се по инициатива на международни екологични организации в деня на аварията в химическия завод на американската корпорация „Юнион Карбайд” в Бопал, Индия, при която загиват над 3 500 души, а по-късно около 15 000 умират от болести, причинени от вдишването на изтеклия токсичен газ.
Празник  на Луковит. Отбелязва се в деня на подписването през 1898 г. от цар Фердинанд на Указ 263 за обявяване на селището за град.

05. Международен ден на доброволците, работещи за  икономическото и социалното развитие. Отбелязва се от 1986 г. по инициатива на Общото събрание на ООН.

06. Ден на банкера. С решение на Асоциацията на търговските банки и на БНБ от 1992 г. църковният празник Никулден се отбелязва и като празник на банките и банкерите.
Ден на град Бургас. Чества се от 1992 г

.07. Международен ден на гражданската авиация. Отбелязва се от 1996 г. по инициатива на Общото събрание на  ООН. На този ден през 1944 г.  е подписана Конвенцията за международната гражданска авиация.

08. Празник на българските студенти.

09. Международен ден за борба с корупцията. Обявен по инициатива на ООН.

10. Международен ден за правата на човека. Отбелязва се  в деня на приемането през 1948 г. от Общото събрание на ООН на Всеобщата декларация за правата на човека.
Празник на град Плевен. Отбелязва се по Решение на Общинския съвет от октомври 1997 г. На този ден през 1887 г. по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878) обсадените войски на Осман Паша са победени и Плевен е освободен.

11. Международен ден за солидарност с жените и децата на Африка. Отбелязва се от 1948 г. по решение на Общоафриканската организация на жените.
Международен ден за борба с астмата. Провъзгласен от Световната здравна организация с цел привличане вниманието на обществеността към проблема на заболяването. За първи път се отбелязва през 1998 г.
Международен ден на планината. Отбелязва се от 2003 г.с резолюция 57/245 на Общото събрание на ООН от 2002 г., с цел да популяризира значението на устойчивото развитие на планинските региони.

12. Ден на грънчарите и казанджиите. Отбелязва се в деня на св. Спиридон Тримитунтски. Чества се като празник на различните еснафски гилдии – керемидари, тухлари, обущари, терзии, бакърджии  и др.

14. Ден на ветеринарномедицинските специалисти. Отбелязва се от 1993 г. в деня на приемането през 1897 г. на Закон за санитарноветеринарната полиция, с което се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България.

18. Международен ден на мигранта. Отбелязва  се по инициатива на ООН по повод приемането през 1990 г. на Международната конвенция за защита на правата на работниците-мигранти и на членовете на техните семейства.

19. Международен ден на сътрудничеството юг- юг. Обявен с резоюция на Общото събрание на ООН от 23 декември 2003 г. На този ден Общото събрание на ООН одобрява Плана от Буенос Айрес за развитие и техническо сътрудничество между развиващите се страни.

20. Международен ден за човешка солидарност. Чества се от 2006 г. по решение на Общото събрание на ООН от 22 декември 2005 г. Професионален празник на служителите от Сметната палата. Отбелязва се от 2000 г. по решение на ръководството на Сметната палата. На този ден през 1880 г. е публикуван първият Закон за Върховната сметна палата.

22. Празник на Националната служба “Гранична полиция”. Отбелязва се от 1992 г.

24. Бъдни вечер. Официален и църковен празник. Нарича се още Малката Коледа. Тази вечер е начало на празненството, възславящо Христовото рождение. На празничната трапеза има нечетен брой постни ястия, колкото повече са те, толкова по-богата ще е годината. Вечерята започва с прекадяване първо на трапезата, а след това стаите, оборите и градината. Според народните вярвания така се прогонват злите сили. След четене на молитвата стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея е за Богородица, второто е за къщата, а останалите се разпределят между членовете на семейството. Според поверието, на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Обичаят повелява по време на ядене да не се става, а пък момите поставят първия си залък под възглавницата, за да сънуват за кого ще се омъжат. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че умрелите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите. Днешната коледна елха замества бъдника (пън от плодовито дърво), който горял цяла нощ на 24 срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия бог, да му даде енергия и светлина. Елхата със запалени свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата й са червено, жълто, златно – цветовете на слънцето и огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия бъдник.   

25. Рождество Христово. Официален и църковен празник. Християнският свят чества рождението на Сина Божий Исус Христос. Според Евангелието това станало в гр.Витлеем, провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 г. след възстановяването на Йерусалимския храм. Малко преди раждането на Месията майка Му Мария, заедно с Йосиф отиват във Витлеем. Мария родила Сина си в една пещера извън града. В небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Коледа е народното наименование на Рождество. В някои краща го наричат още “Божик” и “Божич”. В българската национална традиция празникът започва още от полунощ - с обичая коледуване. В него участници са само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят коледни песни с пожелание за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледен кравай. Коледните празници продължават до Стефановден - 27 декември.

26. Ден на бащата. Отбелязва се от 1997 г. в деня на църковния  празник на св. Йосиф Обручник.

27. Стефанов ден.

31. Нова година.

 

Новини

Анкета

Подкрепяте ли инициативите за деца на Общинска библиотека Искра"

Гласувай Резултати