Местни традиции и обичаи

Сватбени обичаи при различните етноси в Казанлъшкия край

Сватбата! Моментът със сакрален характер, така важен за всеки човек. Момент, в който две сърца се вплитат в едно, два живота тръгват да текат заедно, двама души поемат отговорността да продължат живота на родовете си, да създадат свои рожби, които да унаследят техните надежди и копнежи, да запазят семейните традиции и тези на рода, етноса, народа. За да пребъде човешкият род и животът да се утвърждава. Сватбата - извор на живот!

Има особена сила в празничната обредност на сватбата . Българи, каракачани, цигани, турци и помаци, евреи и арменци...Всички хора, представители на тези етноси, чрез сватбата сякаш искат да покажат своето дълбоко почтително отношение към продължаването на рода и живота. Не случайно сватбена обредност е най-пищната, най-продължителната, най-празнична и най-запомняща се.

Векове наред на сватбата се е отделяло особено внимание като ритуал. Векове наред и днес двете семейства – на момичето /девойката и на момъка, наричани „младоженци”, се готвят дълго и сякаш се надпреварват кой ще се отнесе по-сериозно чрез многочислени гости, щедри дарове и богати на събитийност празнични дни. Сериозна работа е това сватбата!

Местни традиции и обичаи

Анкета

Посещавате ли културните събития, организирани от библиотека "Искра"?

Гласувай Резултати